Vriendelijke ruimtes

“Beste Theo Oppewal. Klopt – je moet niet alles in regels proberen te vatten. Maar het is niet zo dat een Wikimedia-bijeenkomst altijd een vergadering met een gespreksleider is. Meestal niet eigenlijk – vaak zijn het workshops/hackathons/werksessies/conferenties/borrels (of een mix van al die elementen) met ergens tussen de 5 en de 100 deelnemers, ook uit het buitenland, soms verspreid over verschillende ruimtes met verschillende dingen bezig, soms meerdere dagen achtereen. Dan moet iedereen wel weten wat de basis-afspraken zijn, en wie er verantwoordelijk is als er iets vervelends gebeurt. Verschillen van mening zijn niet erg en pittige discussies ook niet maar iedereen moet zich wel veilig en welkom kunnen blijven voelen. Sandra Rientjes – Wikimedia Nederland (overleg) 14 sep 2020 10:01 (CEST)”

CC BY-SA 3.0

Je zwetst als gewoonlijk weer uit je gleuf, Sandra. Die Safe Spaces Policy is namelijk, wat ik weet, tegen twee mede SanFanBan winnaars gebruikt om ze uit te sluiten van bijeenkomsten. En voormalig T&S James Alexander heeft hem vaker op meetings toegepast om mensen de mond te snoeren. Van wat ik weet he? Het zal ongetwijfeld veel vaker gebeurd zijn. Maar zeker is dat gebeurd met Thekohser en BrillLyle.

En vooral over BrillLyle doen nogal wat verhalen de ronde. Want wie is BrillLyle? Een obesitas dame die vurig hoopte op een WMF baan en die de secretaresse was van het New York chapter. Ze is van huis uit een librarian, een bibliothecaresse. Maar wat was het geval? Ze deed haar best! Echt haar best. Leverde zware kritiek op Wikidata knoeiers, ook op Nederlandse knoeikonten trouwens. En dat was zóóó toen het zere been van de free lunch en free beer liefhebbers dat ze haar, net als TheKosher trouwens, jawel, met behulp van die veilige ruimte policy de toegang tot de meetings van haar eigen NY chapter ontzegde! En TheKosher ging er met een pisboog uit op diezelfde wijze voor openlijk paid editing voor een flutbedrag. Moet je hier eens kijken. Dat zijn pas centen en hij had die paar rotcenten echt niet nodig. Hij is trouwens redelijk van het wiki-toneel verdwenen uiteindelijk, men zegt dat hij problemen IRL kreeg, iets wat elke SanFanBan-winner mee te maken krijgt. Rook en vuur, weet je wel?

Maar er is meer. Het Trolling&Sucking team SanFanBanned haar, en Erica werd zwaar depressief. Ze vertelde dat regelmatig op Wikipediocrazy, wat een Amerikaanse chapterleden side is, dat ze zelfs zelfmoord overwoog. En ik had bij de afsluiting van Maggie(WMF) laatste online meeting over het met spoed opheffen van SanFanBans met al die stewards al iets raars gezien. Je weet wel, die meeting met Ad sociale zaken en andere NL wikiNL sterren dik involved bij waren.

Maggie schiet namelijk op het laatst vol en zegt: En nu maar hopen dat die Code of Conduct er snel komt en niemand zelfmoord pleegt. Aha! Men is bang geworden! Want als Erika/Brill in de Amerikaanse claimcultuur inderdaad een einde aan haar leven maakt weet jij wel wat haar nabestaande gaan doen. Een miljoenenclaim indienen. En dan gaan ze me toch de bietenbrug op! Want het IS oergetroll en cyberpesten van de bovenste plank allemaal! En met de wiki-geschiedenis een makkie voor elke advocaat aan te tonen, evenals bij jouw en de rest, Sandra!

Want wat jij, Ad en Ciell en ook Elly nu al weken staan te verdedigen is namelijk aantoonbaar zwaar corrupt! En dáár zou ik die aankomende ledenvergadering eens over laten gaan met een Matroos Vos als veiligheidagent. Want die weet hoe je dat aanpakt, leg met een rake klap elke troll die voorkomt dat de waarheid gezegd wordt plat en gaat bovenop zijn smoel staan!

En dat zou pas eens een veilige ruimte opleveren, Sandra! Kun je meteen eens doen op die vergadering wat je in een open wiki-cultuur al lang had moeten doen. Je overeenkomsten met al die overheidsinstellingen publiceren op de vereenigingswiki. Hoef ik niet te vechten met die overheidslui die het gewoon verdommen dat openbaar te maken hoewel ze dat terdege verplicht zijn op basis van de WOB, trut! Ze doen het niet! En dat geeft te denken, Sandra.

Jij sucks, Dat chapter sucks, Wikipedia sucks, Wikimedia sucks, en die veilige ruimte policy sucks ook al, want het is een Amerikaas trolldingetje wat jij nu ook hiermee probeert door te drukken. Net zo als die Code of Sucking omdat anders het Google pis- en poepbotje Jigsaw niet werkt en je spergen van de leg raken. Waar ik, als een vele malen betere redacteur als het hele zooitje bij elkaar plaats met grof trollgeweld plaats voor moest maken. Denk jij echt dat dat dit opzet van het wiki-project was tuttebel? Nou mooi niet, Sandra!

Eén gedachte over “Vriendelijke ruimtes”

 1. Microfoon
  “Als je de vergadering binnenkomt, staat standaard je microfoon uit. (Muted) We verzoeken je dat zo te laten. Als je een vraag hebt en/of aan de discussie een bijdrage wilt leveren, steek dan je hand op. De coördinator van de vergadering zal jouw microfoon aanzetten als jouw bijdrage aan de beurt is.”

  https://nl.wikimedia.org/wiki/Tekst_%26_uitleg_online_vergaderen_en_stemmen_ALV

  Prima! Snap ik, anders kiest iedereen maar door elkaar. Maarrrrrrrr……..
  Die coördinator van die vergadering/moderator moet dan wel een objectieve buitenstaander zijn, bijvoorbeeld een ingehuurde jurist van buitenaf, en geen wiki-jurist. Want anders krijg je als gewoonlijk een Klein-Wiki-Noord-Korea met een coördinerende Kim Jong-un, dat voel je gewoon aankomen met jullie “veilige” ruimtes namelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.