Heb je het al

Eigenlijk lees ik haast nooit op Engelfriet zijn blog omdat ikzelf simpelweg met mijn voeten stevig op klompen in de klei van Flipjesland sta met mijn ouderwetse analoge techniek en denkwijze, maar dit vond ik toch interesant.  Ik kwam het stomtoevallig tegen. De comments op zijn blogpost over de Amerikaanse CLOUD Act. Want daarin kun je heel goed lezen wat voor mijnenveld je inloopt uiteindelijk als je als Nederlander, Europeaan standplaats Europa gaat werken voor een Amerikaans bedrijf, in het bijzonder een Amerikaans internetbedrijf. Je wordt namelijk totaal gemangeld tussen twee rechtssystemen die op geen manier compatible zijn. Want je valt zowel onder allerlei Amerikaanse als Europese wetten en rechtssystemen die vaak sterk conflicteren. Kom daar maar eens uit, en dat nog wel zonder kleerscheuren!

En dan kun je nog zo slim wezen, weet ik hoeveel studies achter de rug hebben, maar op een dag komt er een Betuwse boer langs (Klopt niet helemaal, van huis uit ben en voel ik mij een Amsterdammer) op klompen (zijn van rubber, landadel gaat ook met zijn tijd mee) en die zegt: Het wc raamske staat open m’jong. En dan is Leiden in last en niet alleen Leiden. Want dat had die boerenkinkel met zijn één jaar succesvolle kleuterschool als hoogste opleiding helemaal goed gezien.

Sja. Daar sta je dan met je wiki-huis waarvan je dacht elk raam, deur en kier feilloos dichtgestopt te hebben. Niet dus. Want wat was de enige juiste juridische oplossing geweest en is het nog? Een interface, een tussenmedium. Heb ik dat bedacht? Welnee, zo werken Disneyland Paris en MacDonald al jaren.  Richt een pan-Europese toko op, huur de licentie, maak een rechte copy van wat je wil binnen de Europese wet- en regelgeving  en klaar ben je. Musical bedrijven werken trouwens net zo. Dan ben je namelijk in één klap van al dat gemieter met die grensoverschrijdende en conflicterende jurisdicties af.

En in dit wiki-geval is het helemaal onbegrijpelijk dat dat niet veel eerder gebeurd is, omdat die licentie niks kost, behalve voor de merknaam Wikipedia. Die is namelijk van WMF en beschermd. Maar daar was vast wel over te praten geweest, als je product tenminste aan de minimale eisen had voldaan, waar het met dit huidige ongelooflijke geknoei en geklooi natuurlijk op geen manier aan voldoet. Het is meer, ja, wat zal ik zeggen? Een werkgelegenheid project? Een verkapte sociale uitkerende instantie? Een indirecte subsidie voor de horeca, de dierentuin en de Europese autoindustrie in het topsegment? Zoiets ja.

 

 

 

 

2 gedachten over “Heb je het al”

 1. “Juridisch gezien lijkt me je verhaal ijzersterk Arnoud, maar volgens mij vragen wij ons allemaal hier hetzelfde af. De druk die het bestuur van een dochter(!) onderneming zal ervaren is in de eerste plaats helemaal niet juridisch van aard omdat die bestuurders ook niet in een vacuüm worden benoemd. Dus hoe groot is nu de kans dat dit soort verzoeken er gewoon stilzwijgend doorheen gaan komen?

  Anders verwoord: kun jij met al jouw creativiteit en ervaring echt zelf geen tal van constructies bedenken waarmee je de facto stiekem toch die toegang verleent? Dat is een oprechte vraag, want wie weet ben ik gewoon de verbitterde cynicus hier.”

  Thomas 23 juli 2020 10:11, Bron: Genoemde comments Engelfriet blog.

  En hier slaat deze Thomas de nagel op de kop, om maar even een uitdrukking van onze zuiderburen te lenen. Want de praktijk wijkt vaak sterk af van de (juridische) theorie. En, als je zo veel juridische creativiteit gebruikt als jij doet is de kans natuurlijk levensgroot dat er een raampje op een kier blijft staan, en dat het in dit geval het WC raampje was is zeer begrijpelijk met zo een stinkend riool…… En als iemand dat open raampje ziet en er door naar binnen kruipt ben je dus op zijn Betuws gezegd zwaar de lul….

  Like

 2. Ja, lieve genderschatten, ik zie dit heus wel….

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Help:Helpdesk&oldid=56818654

  https://nl.wikimedia.org/w/index.php?title=Wikimedia:De_kroeg&curid=344&diff=46221&oldid=46207

  Maar!

  Dat zijn allerlei Common Law grappen, grollen en vliegers, maar die vliegers gaan dus niet op in het Europese/Nederlandse civil right system!
  En ik begrijp heus nu wel dat de Nederlandstalige Wikipedia met heel veel kauwgom en plakband in de Amerikaanse jurisdictie is gehangen, of althans men heeft geprobeerd die in de Amerikaanse jurisdictie te hangen, maar het WC raampje is blijven openstaan, waarschijnlijk tegen de ondraaglijke stank.
  Helaas, pindakaas.

  Dit is naast een immorele ook nog eens een bloedlinke juridische constructie waar niet WMF maar jullie aansprakelijk voor zijn. Die leveren immers uitsluitend serverdiensten en geven wat ondersteuning, maar gaan niet over de inrichting en het beheer van een Wiki-product op hun servers.
  En WMF volgt uiteraard de wetten van California en de US of A nauwgezet. Het is immers een Amerikaanse foundation, die gaan niet over allerlei Nederlands juridisch gedoe natuurlijk, da’s namelijk jullie pakkie an.

  En als je daar een puinhoop van maakt, ja da’s dan jammer, wie de Nederlandse genderkont brand moet nu eenmaal op de genderblaren zitten zegt het oude Nederlandse spreekwoord al. (Merk op, genderneutraal)
  En datzelfde geldt voor al die partners, meestal overheidsinstellingen. Moeten ze hun huiswerk maar goed doen, en als ik dat kan zonder enige opleiding, nou, dan moet dat voor al die hooggeplaatste mijnheren en mevrouwen met hun knappe koppen een fluitje van een cent zijn, toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.