Ik had een kaart gehad dat hij in Frankrijk in het vreemdelingenlegioen zat

Griekenland da’s lang geleden, eind zeventiger jaren van de vorige eeuw. Vond het koud en vies in de kraakpanden worden, en ik werd ook te oud voor dat gedoe. Het was altijd wat, ruzie over van alles, twee van mijn drie vrienden waren dood, de derde volgende later, drank, drugs, en zo. Ik was er ook heel jong gaan wonen, ik denk dat ik 17 was. Ik was er gewoon klaar mee.

ebab838c940a898e483481b250ee01d9

Een was gek van de LSD, en dacht dat hij de trein kon tegenhouden, de volgende is dood in een flat in Apeldoorn aangetroffen. Weet niet hoe hij daar kwam, ik had daarvoor een kaart gehad dat hij in Frankrijk in het vreemdelingenlegioen zat, en de derde is later van het dak van zijn flat gesprongen. Ik neem aan zo stoned als een garnaal.

Op zich was Griekenland een verademing, het was warm, internationaal, en de bevolking was aardig. Lekker eten en drinken ook. Er waren Amerikanen uit Vietnam, veel Fransen, een paar Duitsers, allemaal hippies, was wel leuk.

Eigenlijk was het plan om naar India te gaan maar daar kwam niks van, het busje stortte in.

Lees verder op  Ik had een kaart gehad dat hij in Frankrijk in het vreemdelingenlegioen zat

Auteur: Rudy Willems

Emiritus hoogleraar filosofie woont in Antwerpen

3 gedachten over “Ik had een kaart gehad dat hij in Frankrijk in het vreemdelingenlegioen zat”

 1. Ach ja, die tijd met heel weinig regels en de inkzwarte wolken van de oorlog die overal nog hingen.
  Eigenlijk nu ik er eens over nadenk, ondanks het feit dat we vlak na de oorlog geboren zijn waren we gewoon oorlogskinderen, ik aangespoeld op een stuk wrakhout van de Holocaust zelfs.

  Een land is vlak na zo een gruwelijke oorlog is niet op slag op orde, dat duurt jaren. Vooral toen met de constante dreiging van de koude oorlog, Vietnam, het kon dus. Zeker in Zeist met alle ruimdenkende Sofen en aanverwant spul. Later is de hele meuk trouwens naar de Bhagwan overgestapt, liepen ze inplaats van in het paars in het knaloranje.

  Maar, ondertussen zijn niet alleen Olav, Andre en Hans dood, mijn vrienden van welleer maar veel meer jonge mensen.
  Ik zie nog de broodmagere meisjes voor me in die kraakpanden, weggelopen van huis, vaak met een eetstoornis en dat in combinatie met drugs en drank…. Jongens lagen te creperen, namen vaak het z.g. gouden shot uiteindelijk.
  ik heb zo veel doden gezien, veel te veel eigenlijk in die tijd. Vergeten doden. Ze werden opgehaald en begraven door hun huilende familie en dat was het. Maar het platina van de tijd heeft gelukkig er een romantisch laagje overheen gelegd bij mij, de natuur is vaak mild voor ons mensenkinderen.

  En Greece, dass war einmal. Het boek Hotel Hampshire opent met: Ga nooit terug naar de plaats waar je ooit gelukkig was.
  In plaats van dat leuke meisje achter de bar staat er nou een sacherijnig vent, het bier is lauw en in het zwembad zwemmen kikkers.
  Of zoiets.
  En zo kijk ik nu tegen Griekenland aan, ik ga liever terug in mijn herinneringen. Het is een soort koffer in Berlin voor mij, Kolonel.

  Letterlijk. Ik ben bang voor een zeperd als ik terug ga.

  Like

 2. Ja dat vertelde je toen ik terug ging naar Spa maar er stond nog steeds een mooie meid achter de bar im mijn stamkroeg. Ksta op het punt af te reizen naar Heerlen voor een paar dagen Limburg en de verleiding is groot om door te reizen naar ons hoofdkwartier in Charleroi. Weet het nog niet zeker want zit redelijk krap bij kas en November is aanzienlijk kouder. Ik ver vertrek waarschijnlijk vandaag al zal iig een matje en twee slaapzakken meenemen. Wat die survival cursus betreft daar is veel geld mee te verdienen Graaf. Cursisten kunnen zich maandag as om 15 uur melden op station Charleroi Sud maak dat alvast maar bekend in gebrekkig Engels op de diverse game en wiki fora.

  Like

 3. Maar je hebt wel gelijk over die koffer Graaf mooi lied trouwens zet ik zo in de playlist. Als je nu teruggaat naar Kreta ga je een heel ander Griekenland aantreffen. De Grieken zelf zijn niet zozeer veranderd maar de toeristen die er nu naar toegaan is een heel ander volk dan toen je er nog niet voor 40 euro naar toe vloog naar zo’n all you can resort. Was grappig op reis in Eilat en Tel Aviv trof ik dezelfde mensen die ik al kende uit Athens. Dat is gewoon een bepaald circuit je treft elkaar overal in de goedkoopste hostels.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.