Hier, stelletje kuttenkoppen

Is lezen nu echt zo moeilijk? Staat toch gewoon hoe het zit? Ach, sodemieter toch in elkaar, stelletje randdebielen.  Is toch duidelijk hoe het met die licentie zit, die is namelijk alleen geschikt voor zaken waar je de rechten van hebt, omdat hij het oorspronkelijke auteursrecht niet vervangt.  Bedrog, de eikel, de wijdbek. Wat nou bedrog?

Ik, (Long Age) kom er tenminste voor uit wat ik ben, inplaats van mezelf op te blazen als een pad. En dat Long Ago  een sok is. Dit in tegenstelling to Lidewij, Schimske, Vintroll en vele anderen.

 

Het vermoedelijke bedrog van Gebruiker:Long ago…

Op zijn GP maakt Gebruiker:Long ago… zich bekend met de tekst:

Mijn echt naam doet niet ter zaken. Ik ben man, vijfenzestig jaar oud [sic] en maar denk nog niet aan met pensioen gaan. Ik ben lang werkzaam geweest als juridisch medewerker waarbij ik ondersteunend werk voor juristen deed.[sic] Ik ben dus een jurist maar heb geen titel. [sic] Maar wel veel kennis. Ik hou me tegenwoordig bezig met personeelswerk. [sic]. [7]

Nu lijkt zijn gedrag hier op Wikiquote als twee druppels wat op dat van Vier Tildes, die zich in Wikipedia op zijn OP identificeert met vier identitieten:

  • Mijn naam is Valerie Tildemans, na mijn afstuderen in de Bedrijfshuishoudkunde aan het ROC-University van Dubbeldam, ging ik werken als officemanager bij een advocatenkantoor…
  • Hallo, ik ben Jos Botteraak. Mijn hobby’s zijn straaljagers en vissen…
  • Welkom op de persoonlijke pagina van Kim Rüdenbach…
  • Raymond Jongemans. Ik ben ontzettend goed in alles! Jaren geleden deed ik een school- en beroepskeuzetest….

Nu zegt dit laatste op zich niets. Het is wel zo, dat Gebruiker:Long ago… aan De Wikischim heeft toegegeven, dat er twee leugens en een waarheid staan op zijn GP.

Dit alles zou niet zo erg zijn, als er Gebruiker:Long ago… niet het gerucht aan het verspreiden is dat er sprake zou zijn van grootschalige copy-vio op Wikiquote. Het feit, dat hij “juridisch medewerker te zijn met veel kennis” geeft dit echter een hele zware lading. Nu kan ik me uiteraard vergissen, maar het komt op mij over dat deze gebruiker geen enkele kaas heeft gegeten van de copyvio-problematiek, getuige oa de volgende reacties: [8][9] en [10]. De situatie is zeer ernstig, want deze gebruiker loopt ondertussen over ieder artikel van mij te beweren, dat het een copyvio is.

Wederom kan ik me vergissen, maar ik wil hierbij verzoeken dat Gebruiker:Long ago… geen nieuwe artikelen meer mag nomineren, en niet meer aan openbare copyvio-discussie mag deelnemen, tot dat hier meer duidelijkheid over is. — Mdd (overleg) 10 apr 2012 20:59 (CEST)

@Heer Mdd: heer Long Ago… geeft hier aan dat het kopiëren van een heel of half gedicht auteursrechtenscheding is. Als u beweert dat dat niet waar is, kunt u dat dan aub onderbouwen? Heeft u trouwens gezien dat het betreffende lemma door een conciërge is verwijderd?
Heer Long Ago… stelt hier dat het opbouwen van een compleet encyclopedisch artikel door verschillende citaten aan elkaar te bouwen auteursrechtenschending is. Als u beweert dat dat niet waar is, kunt u dat dan aub onderbouwen? Heeft u trouwens gezien dat verschillende van dit soort lemma’s door een conciërge is verwijderd?
Heer Long Ago… stelt hier dat het plaatsen van open source share alike informatie (plaatjes en tekst) met een beperktere open source licentie (no commerce, no derivatives) schending van de open source licentie is. Als u beweert dat dat niet waar is, kunt u dat dan aub onderbouwen?
Wie bent u, heer Mdd, dat u denkt de conciërges te kunnen verzoeken om een actieve, vakkundige medewerker het recht tot nomineren en discussiëren te ontzeggen? Denkt u niet dat het – gezien het voorafgaande – veel meer voor de hand zou liggen om u voorlopig even de toegang to Wikiquote te ontzeggen?
W\|/haledad (zegt u het maar) 10 apr 2012 21:20 (CEST)
Het wordt hoog tijd, dat we eens grondig gaan nadenken over waar we nu eigenlijk mee bezig zijn hier. Uiteraard kan je mij de toegang ontzeggen tot Wikiquote. Maar ik wil juist actief meehelpen aan het oplossen van de problemen hier, en aan het aanpassen van (mijn) artikelen. Als dat in goed overleg gaat, dan kan dat een stuk snellen er zonder al die verwijderingsnominaties. Maar dan moet er wel eerst overlegd worden… en er dienen zaken uitgezocht te worden. Een van deze zaken, die ik graag uitgezocht wil hebben is of deze gebruiker misleidende informatie heeft geplaatst op zijn GP.
Ten aanzien van de bijdrage die hij vanmiddag op mijn OP heeft geplaatst kan ik je wel dit zeggen: Wat hij daar heeft gezegd is praktisch allemaal onzinnig, en hij heeft niet beweert wat jij hier beweert dat hij heeft beweert. Er zijn hier echt serieuze problemen, en die wil ik niet verpest zien worden door allerlei bedrog. Laten we aub eerst eens gaan nadenken, en eventueel hulp vragen als we er met elkaar niet uitkomen. — Mdd (overleg) 10 apr 2012 21:36 (CEST)

Mdd, zie bijv. Wikiquote:De kantine#Voorstellen en ordevoorstel. Daar zijn de afgelopen weken enkele nieuwe, potentieel bruikbare voorstellen gedaan. Ik zou zeggen, volg je eigen advies hierboven op en ga daar eens kijken of je er ook iets kunt inbrengen. Speculeren over wat Long ago… en anderen mogelijk drijft kan altijd nog. Nu is het er niet het moment voor, het gaat nu voor alles om de draai die we aan dit project moeten gaan geven. De Wikischim (overleg) 10 apr 2012 21:41 (CEST)
Als je goed leest Mdd, claim ik geen enkele expertise behalve dat ik veel kennis heb.(van sommige zaken, in het midden gelaten welke) Weet jij eigenlijk wel wat [sic} betekend? Er is dus geen pest waar van wat op die GP staat. En dat hoeft ook helemaal niet.
Dit is een hobbysite en het maakt niet uit of je loodgieter, praatjesmaker, hoogleraar, rechter of wat dan ook bent. Leuk dat jij zegt dat het allemaal onzin is, geef jij maar zaken vrij onder een vrije licentie waar copyright zit op je eigen blog. Dat mag je daar allemaal doen. Inhoudelijk ga je dus op niet één van de zaken die Whaledad je vraagt in dus je bent niet erg overtuigend.
Van mij mag je het hier helemaal volpennen met dit soort verzoeken maar ze zijn zinloos. De mods bemoeien zich namelijk niet met inhoud. Als je het niet erg vind ga ik even verder met nomineren. Vriendelijke groet, Long ago… (overleg) 10 apr 2012 22:52 (CEST)

Zo… je bevestigd dus: “Er is dus geen pest waar van wat op die GP staat“, en dat hoeft niet want “Dit is een hobbysite“. Is je goede raad ook bedoeld om mij in de maling te nemen? — Mdd(overleg) 10 apr 2012 23:02 (CEST)

Mdd, ik zou de fiets van je buurman die je zonder het te vragen hebt gebruikt óók aan de hele wereld als leenfiets aan bieden. Prima, prachtig en doe op je blog wat je goeddunkt. En als je het niet wil begrijpen prima. Die CC licentie is ALLEEN VOOR WERK WAT HELEMAAL VRIJ VAN RECHTEN IS. En dit neem je wel of niet aan van deze hamburger bakker bij Mac Donalds. Is het nou goed? En dat jij en gedeeltelijk de Wikischim het allemaal beter weten is prima, maar niet hier. Vriendelijke groet, Long ago… (overleg) 10 apr 2012 23:25 (CEST)

Hoe weet je dat nu zo zeker (wat je zegt over die CC licentie)? — Mdd (overleg) 10 apr 2012 23:35 (CEST)

Heb je eigenlijk ooit de moeite genomen die licentie te lezen? Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Staat er iets over het recht van ANDEREN? Begrijp je nu echt niet dat dat samenstellen van artikelen uit citaten een grijs gebied is van iets wat JIJ bedacht hebt en niet aan een rechter getoetst is? Of wil je me even het zaaknummer met de bijbehorende jurisprudentie daarover geven? Kan ik het even nakijken. Long ago… (overleg) 10 apr 2012 23:45 (CEST)
Uiteraard is het samenstellen en publiceren van artikelen uit een citaat en/of meerdere citaten een grijs gebied. Je hebt kennelijk de CC licentievoorwaarden gelezen? Maar hoe weet je nu zeker, dat je dat maar op die ene wijze in de praktijk mag brengen? — Mdd (overleg) 11 apr 2012 00:00 (CEST)

Mdd, ik heb alle voorwaarden van de CC licentie gelezen, evenals veel jurisprudentie er over, evenals vele discussies hierover. Het is een geheel nieuwe discipline waar eigenlijk niet veel mensen iets over weten. Het citaatrecht is uit 1912. Vervolgens is het met allerlei toeter en bellen opgetuigd, meestal door middel van jurisprudentie en op pragmatische gronden. Het internet is nieuw en dit is een licentie bedacht door een Amerikaanse jurist om de licentieproblemen op het internet voor VRIJ werk op te lossen. Je deelt het auteursrecht, je geeft het niet weg. Maar de rechten moeten wel bij jouw liggen! En waarschijnlijk liggen die met samengesteld werk niet bij jouw… Long ago… (overleg)
[Na bwc] Heer Mdd, u heeft zaken op uw weblog staan die afkomstig zijn (o.a. van Wikimedia) van bronnen met een “Attribution-ShareAlike CC BY-SA”. Één van de voorwaarden van die licentie is dat “All new works based on yours will carry the same license, so any derivatives will also allow commercial use.” In strijd hiermee geeft u op uw weblog de “Attribution-NonCommercial-NoDerivs CC BY-NC-ND” licentie (“most restrictive of our six main licenses, only allowing others to download your works and share them with others as long as they credit you, but they can’t change them in any way or use them commercially”). Dit is niet toegestaan, en dus een schending van de CC licentie op basis waarvan u het materiaal heeft overgenomen. Is het nu helderder? W\|/haledad (zegt u het maar) 11 apr 2012 00:13 (CEST)

 

(Bron)

2 gedachten over “Hier, stelletje kuttenkoppen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.