Sjoerd en Edo strijden dag en nacht tegen wiki-boefjes

xdr5nMd

Rollen

Iedere gebruiker kan aan vandalismebestrijding doen, maar frequente gebruikers kunnen een uitgebreidere rol opeisen.Terugdraaiers – Kunnen met één druk op de knop een bewerking ongedaan makenModerators – Hebben rechten om artikelen te beveiligen en gebruikers te blokkerenBureaucraten – Verlenen bovenstaande rechten aan betrouwbare gebruikers

De Indepent maakte vandaag bekend dat  de Engelstalige wikipediapagina’s van George W. Bush, Michael Jackson en Jezus tot de top 10 meest gewijzigde pagina’s van de online encyclopedie behoren. Iedereen, écht iedereen, kan vrijwel alles op Wikipedia aanpassen en actualiseren. Openheid is de basis voor het wereldwijde gemeenschapsproject dat voor en door zijn gebruikers wordt vormgegeven, maar sommige pagina’s kunnen alleen door betrouwbaar gebleken vrijwilligers worden bijgewerkt. Dit om vandalisme in te perken.

Fosu_zandbak

Wikipediapolitie

Niemand is eigenaar van een wikipediapagina, maar andersom geredeneerd is iedereen eigenaar. Sjoerd de Bruin (19), student applicatie-ontwikkeling, en Edo de Roo (47), software engineer, voelen zich bovengemiddeld verantwoordelijk voor de pagina’s. Zij zorgen er als moderators (een soort ‘Wikipediapolitie’) met honderden vrijwilligers voor dat vandalisme snel wordt hersteld en de daders worden ‘bestraft’. Sjoerd en Edo zijn respectievelijk vijf en tien jaar actief voor Wikipedia. Wat begon als een ‘onschuldige hobby’ is voor beiden een serieuze zaak geworden. Sjoerd besteedt dagelijks een paar uren tijd aan Wikipedia. ,,In de vakanties sta ik er soms mee op en ga er ook weer mee naar bed.” Edo steekt ook ,,best veel tijd” in Wikipedia om de encyclopedie ,,elke dag een klein stukje beter te maken”.Meestal flauw, soms hilarisch. Iedere dag worden minimaal 2000 wijzigingen gedaan. Dat is een mix van waardevolle toevoegingen en kattenkwaad. ,,Tijdens schooluren is soms iedere bewerking vandalisme”, verzucht Edo. Misbruikfilters beschermen de inhoud maar ten dele. Zogenaamde ‘terugdraaiers’ moeten voorkomen dat ongewenste toevoegingen schade brengen aan de encyclopedie. Meestal is het ,,te flauw voor woorden”, maar sommige input vinden ze zo leuk dat die wordt opgeslagen voordat ze de wijziging ongedaan maken.

bog brother watching

Straffen

Sjoerd legt uit dat gewone gebruikers geen wijzigingen kunnen aanbrengen aan vandalisme gevoelige pagina’s. ,,Pagina’s van bijvoorbeeld popidolen en politici zijn vaak beveiligd. Zonder die beveiliging zou ook de pagina van Hitler bijna dagelijks een doelwit zijn.” De beveiliging geldt in Nederland voor 316 pagina’s. ,,Als er veel vandalisme is, en er komt eigenlijk niets nieuws op een artikel binnen, dan kun je het net zo goed op slot zetten” voegt Edo eraan toe.Wie ongepaste wijzigingen aanbrengt, krijgt een waarschuwing. Na drie waarschuwingen wordt een schorsing opgelegd van één dag. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de termijn van een schorsing oplopen tot twee jaar. Volgens Edo hebben de meeste scholen een schorsing. ,,Op de dag dat zo’n schorsing afloopt, wordt hij vaak alweer verlengd.” Ook bedrijven waaronder oliemaatschappijen, verzekeraars en het Mediapark in Hilversum werden volgens Edo ooit tijdelijk uitgebannen.   ResultaatToen Edo voor het eerst van Wikipedia hoorde, geloofde hij niet dat het zou werken. ,,Maar ik heb mij daar gelukkig in vergist.” Het gedoe dat misbruik geeft is volgens Edo maar een klein laagje viezigheid dat op Wikipedia drijft, en er toch relatief simpel vanaf te scheppen is. ,,Je moet wel continue blijven scheppen, maar wat daar onder zit, is wel wat het de moeite waard maakt.” Het gaat hem om het resultaat: een encyclopedie waar iedereen alles gratis in op kan zoeken, en als het er nog niet in staat, er zelf aan kan toevoegen.

troll 6

Bijeenkomsten

Fanatieke gebruikers komen af en toe samen, de aller fanatieksten zelfs internationaal. Dit jaar is de wereldwijde conferentie in Mexico, die eerder in Hongkong en Londen werd gehouden. In Nederland vindt jaarlijks een conferentie plaats in Utrecht. Edo: ,,Er zijn soms spontane borrels, maar het meeste contact verloopt natuurlijk online.”ErasmusprijsWikipedia ontving in januari de Erasmusprijs 2015 voor het bevorderen van de verspreiding van kennis ,,door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten”. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage levert op cultureel, sociaal of wetenschappelijk gebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.Bekijk hier de lijst met meest gewijzigde Nederlandse pagina’s.

c_scale,fl_progressive,q_80,w_800

Dit artikeltje (auteur niet bekend) verscheen eerder (juni 2015) op mijn favoriete webstek en startpagina http://deondernemer.nl

19 gedachten over “Sjoerd en Edo strijden dag en nacht tegen wiki-boefjes”

 1. Is volgens mij eerder in het AD gepubliceerd.
  Nu ja, van Sjoerd moet ik toch echt zeggen dat ik zijn eerlijkheid waardeer dat hij op zijn gebruikerspagina vermeld dat hij gediagnostiseerd is op PDD-NOS. En dat Edo niet geheel zuiver op de graad is lijkt me ook vrij duidelijk, want een normaal mens stuurt geen mails vol grove beledigen zomaar naar iemand.

  Een stoornis in het autistisch spectrum is een handicap, en dat wordt niet erkend in de wiki-wereld. En zie als resultaat de afgrijselijke puinhoop die deze lieden op het internet verspreiden en de geweldige miskleunen die ze maken. Want Edo begon mij maar raak te beledigen omdat hij dacht dat ik een sok van de Kolonel was.

  Hoe simpel kun je zijn, nou hééél simpel dus. En het fijne van de Wiki beweging is dat het niet geeft, daar mag je raak blunderen wat je wil. Want dat valt toch niet op, want het meerendeel is net zo gestoord. Of gestoord, nee.
  Er is sprake van een mentaal defect, en daar kunnen ze eigenlijk verschrikkelijk weinig aan doen. Maar het is en blijf vreemd dat de hele wereld deze waanzin blijft slikken en koesteren.

  Like

  1. Deze Sjoerd ken ik niet is erg aktief zo te zien op het internet faceboek, linkedin, twitter, wiki etc. Niet erg gezond al die beeldscherm uren. Verstandige ouders beschermen hun kinderen daarvoor laten ze voetballen, kikkers vangen en fikkie stoken. Maar hij lijkt me verder geen onaardige gast en ook niet echt dom bijvoorbeeld vanwege deze tweet.

   Kijk dat kan nooit kwaad en zouden er meer moeten doen.

   Wat heeft iedereen toch tegen die Kolonel het is bepaald geen populaire figuur zo begrijp ik toch geen global ban. Hoe kan dat Graaf? Bent u een tevens een sokpop van Troefkaart of Romaine? Het is maar een vraag …

   Nu ik er over nadenk bijna iedereen vond de kapitein een ongelovelijke lul in militaire dienst heeft dat er mee te maken misschien? Alhoewel als die pubers zijn nooit in dienst geweest. U wel Graaf of de dans ontsprongen?

   Like

   1. Dienst in? Ik? Hippies? Figuren met lang haar, lammy coats, en met ban de bom symbolen om hun nek gehangen? Die in een kraakpand woonde? Die waren gek, staatsgevaarlijk, dat was S5, geestelijk instabiel.
    Nee, ik stond vrij snel buiten bij die dienstkeuring, van dat soort volk moesten ze daar niks hebben. Was ook nog eens in Tsjecho-Slowakije geweest, oei, oei oei. Communisten!

    En tja, wat heeft men tegen De Kolonel? Ik zou het werkelijk niet weten, maar naar waarheid heb ik me eigenlijk nooit zo veel met Het Grote Project wat we hier beslist niet vernoemen gehad. Ik heb hoe dan ook niks tegen hem, altijd prima met hem het kunnen vinden, ook op Quote.
    Ik deed mijn eigen ding, zei met de regelmaat van de klok dat ze geschift waren met zun allen daar, maar verder bemoeide ik me er niet zo veel mee. Ik vond het vanaf dag een een ongelooflijke ballentent met een stel wijdbekken en niksnutten die bovenbaasje speelde, en dat beeld is eigenlijk nooit bijgesteld bij mij eerlijk gezegd.

    En nee, geen Troef- of Romainesokken hier, ik heb alleen wat onschuldige sokjes gehad waar ik wat tut-artikeltjes mee geschreven heb, meer niet

    Like

 2. Groot gelijk Graaf. Wat die Romaine betreft vraag me nog steeds of of die figuur echt bestaat. Of is het een misschien een fop account bedient too een tien tal fop mod trollen die met deze zogenaamde Vlaamse sokpop echtra foundation geld willen binnenharken. Of is het misschien Jimbo himself uit kwaadheid nadat hij zij nederlandse knopjes was kwijtgeraakt wie zal het zeggen Graaf?

  Heb nog steeds geen plausibele verklaring gelezen waarom hij soms op 3 of meer plaatsen gelijk kan zijn, een lezing geven op verschillende plaatsen, wiki edits doen en dan nog dat geheimzinnige gedoe met zijn telefoon ook onverklaarbaar. Zelf heer Wallie begreep het niet.

  http://groetenuiteerbeek.nl/

  En klik eens op de link hierboven wat zie ik daar opeens sinds vandaag???? Betovert? Gehackt? Ingestraald met geheim stroopwafel sap uit Tiel? Onverklaarbaar ….. Vandaar dus dat ik even dacht dat U misschien Romaine was Graaf!

  Like

  1. Daar heb ik ook nooit een behoorlijke verklaring van gehad, nee. Onomstotelijk bleek uit de wikigeschiedenis dat Romaine én op een wikimeet instructie aan het geven was, heb ik bevestigd gehad, én constant met zeer korte intervallen op pedia aan het editen was. En dan die foto’s met die gelijke metadata….
   En dat Moira account is ook vreemd, die piest niet, die poept niet, die neukt niet, die eet niet, die doet geen boodschappen, die werkt niet, nee die edit ook al met intervallen van de twee minuten uren achter elkaar door ! En dan die Natuurlijk al 12, die door de tijd kan reizen als je naar zijn eerste edits kijkt. En is zeker geen newbe. Nee, het is een duister zooitje daar waar het zonlicht niet echt kan en zal schijnen…

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik wou iets schrijven hier maar hou me in. Laat ik het zo formuleren: Als als al een echt persoon achter deze account schuilgaat is het diep triest, meelijkwekkend en studie materiaal voor studenten autisme en enstige pschychysche stoornissen. De enig mogelijkheid is nl dat ze al de dingen die je noemt doet TIJDENS het wiki editten. Tja sommige vrouwen gaan er prat op goed te zijn in multitasken maar dit gaat ver. Heel erg ver Graaf. Verklaart wel haar merkwaardig edits en hersenkronkels jaaren lang bijna 24 uur per dag meerdere bewerkingen per minuut doen -achter welk beeldscherm dan ook- is niet alleen ongezond het is een zeldzame en ernstige psychische stoornis. Sterkte aan ook aan haar echtgenoot als ze die nog heeft en hopelijk zorgen haar buren of de dierenambulance goed voor haar katten die ze blijkbaar ooit had. Dit soort mensen als wethouder? Griezelig en gevaarlijk Graaf! Hoop van harte dat dit een sokpop is die door minstens 10 mensen bestuurd wordt die elkaar aflossen dat is nog de meest plausibele verklaring ….

    Like

   2. Nog even over 24 uur per dag online mod zal geen namen noemen. Ze viel al snel op door rare edits waarmee ze toen ze net nieuwe was het tv programma big brother ging verslaan en al snel ruzie kreeg daar oa omdat ze onbekende acteurs perse met voor en achternaam wilde vermelden. Zie discussie daarover op onderstaande link waar ook je goede wiki vriend en kompaan Edo een duit in zet zakje doet.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Big_Brother_(Nederland_en_Vlaanderen)#Achternamen

    Like

 3. Ja, gut, Edo. Dwaze Edo die maar niet kan snappen dat je niet zomaar een mail met de gruwelijkste antisemitische verwensingen mag sturen. Die denkt dat hij een soort wiki-pantser heeft en ome WMF hem wel ff komt redden als het mis gaat. Forget it! Die hele verdediging en bescherming uit de States bestaat volgens mij uit een mailtje met een bak gelul en dat was het dan. Wat kunnen die Amerikanen nu toch voor je doen als je knallend fout zit? Niks toch? Die kunnen toch niet recht geluld krijgen in Nederland wat krom is? Hoe dan?

  En ook dat weer over die naam. Wij, wij van wikipedia hebben onze rechten en wie denk jij wel wie je bent? Ook weer die rare op niks gebaseerde wiki-arogantie.
  Overigens denk ikzelf dat die Romaine en Moira accounts grotendeels botmatig worden aangestuurd gezien de regelmaat.
  Ze zitten überhaupt daar de hele tijd met bots te kutten, en auteursrecht of databankrecht? Schijt hebben ze eraan! Want wij van Pedia mogen alles. Trollen, liegen, de kluit belazeren, dat is ons wikirecht!
  En welke idioot ooit op het idee is gekomen deze cowboys de Erasmusprijs toe te kennen zou ik wel eens willen eten want ook dat gaat nergens over! Een aanfluiting en blamage, dat is het!

  Like

 4. Edo, had me eigenlijk nooit in dei kerel verdiept volstrekt onbeduidend figuur irl die met zijn knopjes op de wiki een grote bek kan opzetten die hem niet past. Is bijna 50 kijk dat glanzende CV en vooral die foto. Typisch irl het pispaaltje de hele dag wordt er op hem gescholden als de computers het niet doen maar ’s nachts op zijn donkere zolderkamertje (woont nog bij zijn ouders) ruikt hij zijn kans en neemt genadeloos wraak. Want met deze nerd en toetsenbord ridder valt niet te spotten voor je het weet vlieg je er met de bekende pisboog uit Graaf. En dan stuurt heer Edo namens de foundation nog een nette mail om uit te leggen waarom U een debiel en een nietsnut bent.

  Die foto allen al … triest, medelijwekkend, hilarisch en treurig.
  https://nl.linkedin.com/in/edoderoo/nl

  Like

 5. Je geloofd het niet, maar hij is of wordt vijftig inderdaad, en vader van twee kinderen en getrouwd. En iets in de SP in zijn woonplaats. En nog steeds hot bij het Nederlandse filiaal van WMF en een van de decision makers.

  https://nl.wikimedia.org/wiki/Overleg:Algemene_ledenvergadering_2018-04-14

  Maar die professionele carrière schiet niet zo op geloof ik als ik zo af en toe op zijn blog kijk, ra, ra, hoe zou dat komen?

  Hij stuurde die mail notabene van hetzelfde email adres als hij als ORTS medewerker gebruikt! Spontaan! En ja, dan ben je dus volkomen de sigaar…….

  Like

 6. Gut! Zag net dat wikipolitieagent vintroll geen moment slaapt en je vriendelijke berichtje aan Schimske pardoes verwijderde op Quote.

  Is er niet nog zo een leuk wikitrolletjes om aan hem uit te reiken ergens over? Want het is natuurlijk een oertroll, had niks met het project maar wel tijd genoeg om daar wat te lopen trollen.
  Snap Whallie nog steeds niet, het enige juiste was geweest indertijd hem een rake trap onder zijn hol te geven zodat hij met een pisboog van het project af was gevlogen, want aan zulke gasten heb je helemaal niks.

  Like

 7. Vinvlugt is een sokpop. Waarschijnlijk van een mod om mee te trollen en te stemmen. Als je kijkt naar zijn eerste bewerkingen een zeer ervaren gebruiker die onder de radar probeert te blijven. Allemaal kleine spelfoutjes verbeteren enz. En dan opeens duikt hij op bij een arbcom stemming en afzetting moderators zie link.

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Afzetting_moderatoren&diff=prev&oldid=12933166

  19 jul 2008 00:29 (wijz | gesch) . . (+162)‎ . . Wikipedia:Aanmelding moderatoren ‎ (→‎Tegen Sustructu)
  18 jul 2008 23:54 (wijz | gesch) . . (+8)‎ . . Negenjarige Oorlog (1688-1697) ‎ (zin liep niet)
  16 jul 2008 17:19 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Joost)
  16 jul 2008 17:19 (wijz | gesch) . . (+58)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Peter b)
  16 jul 2008 17:18 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus IIVQ)
  16 jul 2008 17:17 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Outematic)
  16 jul 2008 17:16 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Gpvos)
  16 jul 2008 17:15 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Effeietsanders)
  16 jul 2008 17:14 (wijz | gesch) . . (+59)‎ . . Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus/Juli 2008 (tweede ronde) ‎ (→‎Voor handhaven moderatorstatus Niels)

  Like

 8. Grappig is het niet, die wikigeschiedenis? . Is altijd het eerst wat ik doe, de oudste bewerking bekijken, het bewerkingspatroon, en dan zie je het meteen, hopeta, een autist. Het project wat het daglicht niet kan verdragen is een grote poppenkast.

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Bijdragen/De_Wikischim&dir=prev&offset=20090112194219&target=De+Wikischim

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Bijdragen/Ymnes&dir=prev&target=Ymnes

  Maar wat het diep- diep- dieptrieste is dat ze niet door hebben gehad dat het óók een uiterst ingewikkeld juridisch complex is en hun handelingen heel vaak juridische handelingen zijn, die dus vastgelegd zijn in die geschiedenis. En dát heeft ervoor gezorgd dat ze gigantisch de sigaar zijn op een dag en volkomen klem zitten in dat hotel California! Want je komt op een keer geheid aan de beurt, want je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor wat je heb uitgevreten daar. Het gaat niet weg! Het is opgeslagen. Zelfs al wis je de boel, dan zwerft het nog in allerlei mirrors opgeslagen.

  Wil je geloven dat ik het een angstaanjagend geheel vind? Want op een dag komt het hele gammele bouwwerk naar beneden en dan? Dan vliegen de brokstukken en schandalen je om de oren! Want reken dan maar dat de verhalen dan los komen!

  Ik ben eerlijk, ik voel me alsof ik in de tombes van Tsjernobyl heb rondgekeken. Ik weet dat het een totale meltdown eindigt, kan niet anders. Maar wat moet ik met die info, Kolonel? Wil je geloven dat het allemaal mijlenver buiten mijn belevingswereld ligt? Echt waar! Ik ben met mijn maakbare wereld bezig, verzeilde hierin stomtoevallig, en ken die mensen niet eens! Waar heb ik de twijfelachtige eer aan te danken op het wereldpodium terecht te komen wat ik helemaal niet wil en zoek?

  Like

 9. Ha ha tel de taal en spelfouten in deze eerste edit van Schimmetje. Ik kom op 6

  https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Vertaalequivalent&diff=prev&oldid=15094106

  Maar een goeie gast verder hij had nog een vriendelijk berichtje op de wikibrood OP gezet. Onbegrijpelijk dat hij geblokkeerd is nu. Ik vermoed een complot ze willen wikibrood perse de vernieling in helpen maar waarom? Wat is het belang om juist de meest waardevolle bijdragers te verjagen? Ik tast in het duister Graaf!

  Like

  1. T’is de ultime Trollopedia, de trollopedia der trollopedia’s. Werkelijk elk ongewenst effect wat een pedia-achtig geheel heeft is uitvergroot aanwezig.
   Elke wiki richt zichzelf namelijk te gronde op termijn, want het wordt een vergaarbak van idioten die andere idioten in het zadel gaan helpen. Want dat vinden zij nu weer normale mensen die in hun ogen hele belangrijke dingen doen, maar die in feite nauwelijks nuttig zijn. En waardevolle gebruikers zijn in hun ogen waardeloos. Die zijn verward, want een autist raakt de draad in een verhaal kwijt. Tekenend vond ik die reactie van Robotje op dat parkietenverhaal van mij.
   Feitelijk zei ik pleur een end op, lekker belangrijk allemaal, maar dat snapte hij simpelweg niet.
   Ook fraai vind ik Ymnes die allerlei dingen ziet die niemand anders ziet maar toch roept: Dat ziet toch iedereen meteen. Nee, zijn autistische brein ziet dat, zijn waarneming is fout, maar in de ogen van andere autisten is die juist goed. Zij zien wat ze waarnemen, en zien dat als de waarheid. En daarom gaat gaat verval steeds harder bij een kleine wiki als WP-NL, omdat die verdringing op het laatst explosief verloopt. Er blijven alleen autisten over die het een prachtproject vinden. Vertel mij hoe het brein van een autist werkt, ik heb er jaren tussen gezeten, dat weet ik nu wel.

   nl

   Like

 10. Hmpph.. Alexander ligt zeker nog in zijn bedje uit te buiken van de laatste cheesburger, want het staat er nog steeds. En Whallie heeft natuurlijk gelijk dat hij je terugdraaide, je weet best wel dat die nare Graaf verbannen is!
  Vintroll was namelijk boos, hééél boos over deze pagina en rende meteen naar Trijntje op Meta om die nare, nare postbode geblokt te krijgen.

  https://nl.wikiquote.org/wiki/The_Postman_Always_Rings_Twice/Wikiquote:Citaatrecht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.